Basic Kanji Book Luku 13

Kanjin* numero MAYUMI:n
 
opetusvideot
KAKIJUN:in
piirto-ohjeet
Lukutavat Suomennos
134 広い 広い ひろい
コウ
laaja, tilava
135 みせ
テン
kauppa
136 aste, yksikkö
137 ビョウ sairaus
138 疲れる 疲れる つかれる
väsyä
väsymys
139 痛い 痛い いたい
ツウ
kipu
140
オク
katos
141 くに
コク
valtio
142 回る
回す
回る
回す
まわる
まわす

カイ
pyöriä
pyörittää
143 困る 困る こまる
コン
huolettaa
144 開ける
開く
開く
開ける
開く
開く
あける
あく
ひらく

カイ
avata
avautua  *portit avautuvat
145 閉める
閉まる
閉じる
 
閉める
閉まる
閉じる
 
しめる
しまる
とじる
ヘイ
sulkea
sulkeutua

Kanjien tarinat   Luonut Virpi Serita   15.9.2008

     

Kanjin rakenteen kuvaus                  

Muistiloru
曜日 すいようび suiyoobi  9月 10     
134 広い
ひろい

コウ

laaja, tilava
  Tämän kanjin radikaali on TARE. Siihen kuluvien kanjien merkitys liittyy jollain tavalla katokseen. laavun alla on sama KATAKANAN ム-kirjainta muistuttava  osio kuin minä-kanjin (私)oikealla puolella. Jos ajattelisi itse istuvan laajalle levittyvien kallioiden laella katsomassa avaraan maisemaa. Alunperin ムtavua muistuttava osa oli paljon monimutkaisempi, joka on yksinkertaistettu myöhemmin. Se kuvasi tulista nuolta ja valon leviämistä tulen avulla laajalle. Laajalle leviävä toimi äänne osana, mutta antoi merkityksen laajalle leviävästä huoneesta "Kallion laella istun laavun alla ihailemassa laajalle leviävää maisemaa"
135
みせ

テン

kauppa
  Kun laavun alla ennustetaan (占う-うらなう)taikoja ja aletaan myymään noita ennustuksia kansalle niin siitä tulee kaupallista liiketoimintaa.ennustamist atarjoittava osio kuvaa kilpikonnan kuoressa kuvaavia viivoja ト niiden avulla paikkojen 口 nimeämistä. "Ennustajaeukko laavun alla myymässä"
136

aste, yksikkö

  Tämän Kanjin laavu on itse asiassa tavallsita kadun tallaajaa tai viratonta kadun kulkijaa kuvaava 庶(庶民 しょみん  tavallinen asukas ) . Se kuvasi tulen tekemistä talon sisällä. sen alapuolella on käsi 又. Tässä sitä käytetään kuitenkin kuvaamaan merkitystä "yksitellen, toinen toisensa perässä linkitettynä". Aste asteelta tai yksikkö yksiköltä tulee toistuvasti mitata uudelleen ja uudelleen että saa oikean määrän.  "Käsin kannetaan puut saunatupaan ja katsotaan kuinka monta astetta se jo on "
137

ビョウ

sairaus
  Sairauteen liittyvä laavu kuvaa ihmistä sairaspöydällä. Laavun alla ihminen makaa haarat levällään joka symbolisoi käsien ja jalkojen liikkumisen rajoittuneisuutta sairaana. "Ihminen sairasvuoteella"
138 疲れる
つかれる


väsyä
väsymys
  Sairauslaavun alla oleva osio on ihoa tai nahkaa kuvaava 皮 かわ。alunperin ihon rikkoutumista kuvaava Kanjimerkki, väsynyt = rikkonainen. Iho esiintyy myös kanjissa hän (miehestä 彼 naisesta 彼女) "Väsymys näkyy iholla"
139 痛い
いたい

ツウ

kipu
 
  Sairauslaavun sisällä oleva osio esiintyy kanjissa kulkea 通る とおる ja läpäistä 通す とおす jotka hyivn kuvaavat kivun läpäisemistä koko kehon läpi. ajatus juontaa juurensa 用 kanjista joka jo kuvaa neulojen läpitunkeutumista maahan piikkeinä. "Koko kehon läpäisevä kipu"
140


オク


katos
  Ovea 戸 muistuttava laavu kuvaa varattua tai salpautuvaa paikkaa. Laavun alla oleva 至る いたる kuvaa jonkun tavoitteen saavuttamsita. Se on alaspäin suuntautunut nuoli joka on saavuttanut tavoitteensa, nimittäin maan pinnan. Matkan jälkeen saavutettu asumus tai katos"
141
くに

コク

valtio
 
  Kehikko kuvaa rajattua ja aidattua tilaa. Sisällä oleva osio muistuttaa jalokiveä 玉 たま. Kotimaammehan on arvokas meille kuin jalokivi. edellä mainittu n kuitenkin enemmän tarua kuin totta, nimittäin maata kuvaava kanji alunperin kirjoitettiin monimutkaisemmin ja se sisälsi miekan ja osiin tai maakuntiin jakamista kuvaavan osion. "Kotimaa on jalokivi"
142 回る
まわる
回す
まわす
カイ

pyöriä
  Kehikon sisällä oleva neliö kuvaa pyörivää esinettä ja siten koko kanjimerkki kuvaa pyörimistä spiraalissa. "Spiraalin maisesti  kiertyvät ympyrät"
143 困る
こまる

コン

huolettaa
  Jos puut ja metsät aidataan ja kaikki luonnon-mukainen villi luonto tuhoutuu on setodellinen ongelma josta on pakko huolestua. sidoksissa olevat puut kuvaavat sidoksissa olevaa ihmistä joka on huolestunut tilanteestaan. "Huolestua puiden kohtalostac
144 開ける
あける
開く
あく
開く
ひらく

カイ

avata
  Portit 門 avautuvat 開く あく ja sulkeutuvat 閉まる しまる。
Porttien sisällä oleva osio muistuttaa shinto pyhäkön Torii -porttia.
 
"Portit aukeavat kuin TORII"
145 閉める
しめる
閉じる
とじる

ヘイ

sulkea
  Portit 門 avautuvat 開く あく ja sulkeutuvat 閉まる しまる。Porttein sisällä oleva osio muistuttaa Katakanan o-kirjainta. "Portit sulkeutuvat kuin katakanan o"